• Gebze Dilovası Osb. Mh. D-4002 Sk. No: 7 /1A Gebze/Kocaeli

? Kasko Nasıl Yapılır ?

Yeni satın alacağınız sıfır bir araç ise kasko yaptırabilmeniz için araç sahibinin T.C. kimlik numarası, doğum tarihi ve cep numarası ile  motor- şase numarasını gösterir proforma veya resmi fatura kopyası yeterlidir.

Eğer aracınız 2. el ise yeni satın aldığınız bir araç ise veya kasko poliçenizi yeniletecek iseniz okunaklı Ruhsat kopyanızın yanında T.C. kimlik numarası, doğum tarihi ve cep numarası gerekmektedir.

Bu bilgiler ışığında alacağınız teklileri sadece fiyat değil, sigorta şirketlerinin verdiği teminat içerikleri açısından karşılaştırmalısınız.

? Kasko ücretleri nasıl hesaplanıyor?

Kasko primi, aracınıza kasko yaptırmak istediğiniz tarihte markası, modeli, yaşı, motor hacmi, yakıt tipi ve kullanım türü gibi bir çok etkene göre hesaplanmaktadır. Burada esas olan şey aracınızın Kasko Değer listesindeki bedelidir.

Kasko değer Listesinden aracınızın rayiç bedelini öğrenebilirsiniz. 15 yaş üstü araçların bedelleri listede yer almamaktadır.

? Zorunlu trafik sigortası ne işe yarar?

Sigorta yaptırdığınız araç ile karşı tarafa kusurlu bir şekilde maddi veya bedeni olarak verdiğiniz zararları o yılın trafik sigortası limitlerine kadar karşılar.

? Araç satılınca trafik sigortası ne olur?

Araç satışında trafik sigortası iptal edilir ve sigortanın kullanılmayan günlerine ait prim iadesi yapılır.

? Aracımın trafik sigortası ne zaman bitiyor?

Poliçeniz yanınızda değil ise Zorunlu Trafik Sigortası poliçe bitiş tarihinizi E-devlet  - araçlarım sayfasından öğrenebileceğiniz gibi, sigorta şirketiniz yada  acentenizden yardım alabilirsiniz.

? Hangi Araçlara Trafik Sigortası Yapılmaz?

Karayolunda kullanılan tüm motorlu araçlar için trafik sigortası zorunludur.

? Sigortalı konutta gerçekleşen hasar nedeniyle binanın tamir veya yeniden inşa edilmesinden dolayı sigortalının başka bir yerde ikamet etmek zorunda kalması durumunda konut poliçesi bu masrafları karşılar mı?

Konut poliçesinde "alternatif ikametgah masrafları ve kira kaybı" teminatının bulunması durumunda, poliçenin kapsamındaki herhangi bir hasarın gerçekleşmesi sonucu konutun oturulamaz hale gelmesi sebebiyle konutun tamir veya yeniden inşası için gerekli süre boyunca gerçekleşen ikametgah değişikliği masrafları poliçe limitleri dahilinde karşılanır.

? Gerçekleşebilecek bir deprem durumunda konutuma ve eşyalarıma gelen zararları konut poliçem karşılar mı?

Eğer konut poliçeniz "deprem ve yanardağ püskürmesi" teminatını içeriyorsa deprem olması durumunda meydana gelecek zararlarınız deprem ve yanardağ püskürmesi teminatı limitleri dahilinde karşılanır. Binanız eğer Zorunlu Deprem Sigortası kapsamında ise Zorunlu Deprem Sigortası poliçenizin bedeli üzerinde kalan kısmı için konut sigortası yaptırın, konutunuzu olası deprem hasarlarına karşı tam güvence altına alın.

? Neden Zorunlu Deprem Sigortası yaptırmalıyız?

Türkiye’nin yerleşim alanlarının tamamına yakını aktif deprem kuşakları üzerinde yer alır. Hem sizi hem de sevdiklerinizi korumayı amaçlayan deprem sigortasını yaptırmak 2000 yılından beri zorunludur.

? DASK hangi hasarları karşılar?

DASK ya da bir diğer ifadeyle Zorunlu Deprem Sigortası, deprem sonucu konutunuzda meydana gelen doğrudan zararlar ile deprem nedeni ile oluşan yangın, infilak, tsunami ve yer kaymasının neden olacağı maddi hasarları poliçede belirtilen limitler dahilinde sigorta sahibine karşılar.2023 yılı itibari ile bu limit 640.000  TL olup, konutunuzun m2 ‘ sinin Dask ‘a  doğru bildirilmesi zarar meydana geldiğinde sizi koruyan en önemli etmendir.

? DASK Poliçe No nasıl öğrenilir?

DASK poliçe numarası sigorta şirketinizden ya da e-devlet üzerinden öğrenilir.

? Tam ve yığma kagir yapılar arasındaki fark nedir?

Dış ve iç duvarları ile taban ve tavanları beton, taş, tuğla gibi yanmaz malzeme ile yapılmış binalar tam kagir olarak tanımlanırken; taşıyıcı kolonları olmayan, dış ve iç duvarları ile taban ve tavanları beton, taş, tuğla, briket gibi yanmaz malzeme ile inşa edilen binalar yığma kagir yapı olarak tanımlanır.

? Kiracıyım, konut poliçesi yaptırabilir miyim?

İster kiracı olun, ister ev sahibi konut poliçesi yaptırabilirsiniz. Ev sahibi iseniz, hem eşyalarınızı hem binanızı güvence altına alırken, kiracı iseniz sadece eşya teminatı alarak eşyalarınızı yangın, su baskını, hırsızlık, deprem gibi pek çok riske karşı sigortalatabilirsiniz. Teminat detaylarını poliçenizden kontrol edebilirsiniz.

? Kimler tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırabilir?

0-55 yaş arasındaki SGK tarafında kapsam altında olan kişiler tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırabilir. Tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırabilmenin ön koşulu SGK’nın aktif olmasıdır.

? Yatarak Tedavinin Kapsamı Nedir ?

Hastalığın tedavisi için cerrahi bir uygulama ya da hastanede yatış gerektiren ilgili sağlık masrafları
Ameliyat giderleri,
Ameliyat malzemeleri,
Özellikli tedavi,
Yoğun bakım gideri,
Oda ve refakatçi giderleri,
Kemoterapi, radyoterapi, diyaliz,
Suni uzuv giderleri,
Küçük müdahaleler,
Evde bakım

? Ömür boyu yenileme garantisi nedir nasıl hak kazanılır?

Var olan yada satın alacağınız özel sağlık sigortanızın kesintisiz 3 yıl boyunca devam etmesi halinde, 3 yılın sonunda sağlık durumunuz esas alınarak, Ömür Boyu Yenileme Garantisi hakkına sahip olabilirsiniz.

Ömür Boyu Yenileme Garantisine hak kazandığınız tarihten sonradan ortaya çıkan hastalıklar için ek prim uygulanmadan ve teminat kapsamınız daralmadan sigortadan faydalanmaya devam edebilirsiniz

? Tamamlayıcı sağlık sigortası nasıl kullanılır?

Poliçenizi satın aldığınız sigorta şirketi ile anlaşmalı durumdaki özel sağlık kurumlarında, SGK ile anlaşma yapılmış olan branşlarda   tedavi olabileceğiniz bir sigorta türüdür. Muayene ve tetkik masraflarının SGK ‘nın karşıladığı kısmın üzerinde kalan miktarı TSS karşılar ve siz ayrıca bir ücret ödemezsiniz.

Tamamlayıcı sağlık sigortasını satın aldığınız andan itibaren ayakta tedavileriniz için kullanmaya başlayabilirsiniz. Ancak Yatarak tedaviler için 3 aylık bir bekleme süresi vardır. Bu süre dolmadan yatarak tedavileriniz ile ilgili masraflar TSS poliçesinden karşılanmaz.

? TSS Poliçesini Acil Durumlarda Kullanabilirmiyim?

Evet, kullanabilirsiniz. Poliçe genel ve özel şartları gereği Teminat Dışı Kalan Haller ile Bekleme Süreli durumlar dışında ani bir hastalık veya bedensel yaralanma sonucunda ortaya çıkan ve geciktirilmesi mümkün olmayan özel şartlarda tanımlı Acil Durum listesindeki rahatsızlıklar için, bir hastanenin acil servisinde hizmet almayı gerektiren sağlık durumları acil durumdur. Örnek acil durumlar: Trafik Kazası, Apandisit, Akut miyokard enfarktüsü, Yüksekten düşme, Elektrik Çarpması, Tüm kırık ve çıkıklar, Yüksek ateş (39,5 ve üzeri ), Her türlü 2. ve 3. derece yanıklar vb.

? Check-up ın içeriğinde hangi hizmetler bulunuyor?

Check-Up Panelinde “Akciğer Grafisi Tek Yönlü, EKG, Tam Kan Sayımı (18 Parametre), Tam İdrar Testi, Sedimantasyon, Açlık Kan Şekeri, Total Kolesterol ve hekim tarafından sonuçların değerlendirilmesi için muayene” hizmetler yer almaktadır.

? Seyahat sağlık sigortası zorunlu mu?

Seyahat sağlık sigortası vize istenen ülkelere seyahatte, vize için zorunlu bir poliçedir.

? Seyahat sigortası kaç günlük olmalıdır?

Seyahat sağlık sigortası seyahatiniz süresi kadar olmalıdır.

? Seyahat sağlık sigortası nasıl olmalıdır?

Seyahat sağlık sigortanızda yurtdışı seyahatinizin başladığı ve bittiği tarihler ile gideceğiniz ülke veya ülkelerin doğru belirtilmiş olması yeterlidir.

? Seyahat sigortası süresi nasıl belirlenir?

Seyahate başlamadan önce poliçenizi almanız gerekir. Sigortanın başlangıç tarihi yurtdışına ve ülkemiz sınırlarından çıkılacağı gün olarak seçilmelidir. Bitiş tarihini ise ülkeye dönüş yapacağınız gün olarak seçmelisiniz.

? İşyeri Paket Sigortası Ürününü Kimler Yaptırabilir?

Ticari faaliyette bulunan işletmeler üretim, satış ya da depolama gibi faaliyetleri için taşıdığı sorumlulukları güvence altına almak adına sigorta yaptırabilirler.

? İşyeri Paket Sigortası İçin Teminat Bedelleri Nasıl Belirlenir?

İşyeri paket ürününe konu taşınır / taşınmaz kıymetlerin bedeli rayiç (poliçenin tanzim edildiği tarihteki tazmin kıymeti) bedel üzerinden belirlenir. Bunun için envanter kayıt defteri, demirbaş listesi ve stok kaydı gibi bilgiler bedeli belirlemede yardımcı olmaktadır.

? Sel – Seylap risklerine karşı teminat var mı?

Sel ve seylap hasarları teminat altındadır.

? Nükleer rizikolar teminat kapsamında mıdır?

Hayır, tüm sigorta branşlarında nükleer rizikolar teminat kapsamında değerlendirilmemektedir.

? Cep Telefonu Sigortası Nedir?

Bazı sigorta şirketlerince ayrı bir ürün olarak dizayn edilen Cep Telefonu Sigortası, ani ve beklenmedik bir olay neticesinde (arızalanma ve hırsızlık) telefonunuz zarar gördüğünde tamir masraflarını karşılar.  Teminat detayları her şirkette farklı olabilir, alacağınız sigortanın detaylarını iyi okumanız önerilir.

? Neden Ferdi Kaza Sigortası yaptırmalıyım?

Günlük yaşantımızda her an başımıza gelebilecek beklenmedik kazalara karşı maddi güvence sağlayan bir sigorta poliçesidir. Ferdi kaza sigortası ile kendimizi hatta dolaylı olarak ailemizi güvence altına almış oluruz.

? Ferdi Kaza Sigortası neleri teminat altına alır?

Kaza sonucu vefat teminatı, Kaza sonucu sakatlık teminatı, Tedavi masrafları teminatı (Ek teminatı), Gündelik tazminat teminatı (Ek teminat)

? Ferdi Kaza sigortasında vergi avantajı var mıdır?

Eğer ücretli çalışıyor ya da beyana tabi vergi mükellefi iseniz, Gelir Vergisi Kanununun 63/3 ve 89/1 maddeleri gereğince ödediğiniz primleri vergi matrahınızdan indirebilirsiniz.

? Ferdi Kaza Sigortalarında yaş sınırı var mı?

Evet yaş sınırı vardır. 18 yaşından büyük 65 yaşından küçük olan kişiler Ferdi Kaza Sigortası yaptırabilirler.

? Mühendislik sigortaları hangi riskler için düzenlenir?

Her türlü inşaat projesinde inşaat başlamadan önce  yapılan poliçeler ile, iş yerinizde bulunan makinelere ve/veya elektronik cihazlara yapılacak Elektronik cihaz veya Makine Kırılması sigortaları,  bir proje  veya inşaat sahasında montajı yapılacak ekipmanlar için tanzim edilen Montaj Sigortaları Mühendislik Sigortaları başlığı altında değerlendirilmektedir.

? Mühendislik sigortalarında hasar ödemesi nasıl yapılır?

Kısmi hasarlarda tazminat, tamir edilen parçanın yeniye göre ikame bedeli ve gerekli onarım masrafları olarak değerlendirilir. Tam ziya hasarlarda tazminat, cihazın yıpranma ve aşınma paylarının düşülmesi sonucu bulunan rayiç değer olarak değerlendirilir.

? İnşaat sigortasında sigortayı yaptıran taraf ve sigortalı kimlerdir?

Ana Müteaahhit: İşveren tarafından görevlendirilen ve tüm projenin inşaat ve/veya montaj işlerinden sorumlu, işlerin bir kısmını taşeronlara devredebilen taraftır. Sigorta Ettiren, ana müteaahhittir.

Tali Müteahhit - Taşeronlar: Bir inşaat ve/veya montaj işinin tamamını (anahtar teslimi) veya bir kısmını üstlenen ve direkt olarak işveren veya ana müteahhit tarafından görevlendirilen taraftır.

İşveren - Projenin Sahibi: Sigortalı şantiye sahasını sağlayan ve çoğu kez planlama aşamasında bulunan ve bazı projelerde malzemeyi sağlayan taraftır. Asıl menfaat sahibidir.

? Elektronik Cihaz Sigortası, hatalı kullanım sonucu oluşabilecek hasarları karşılar mı?

Kasıt ve ağır kusur yoksa, kullanıcı hataları sonucu oluşabilecek hasarları karşılar.

? Elektronik Cihaz Sigortası, voltaj dalgalanmaları sonucu meydana gelebilecek elektriksel hasarları karşılar mı?

Dıştan bağlı regülatörlerin bulunması koşulu ile elektronik cihazlarda meydana gelebilecek elektriksel zararları karşılar.

? Elektronik Cihaz Sigortası, yangın neticesinde meydana gelebilecek hasarları karşılar mı?

Elektronik cihazlarınızda meydana gelebilecek her türlü alevli ya da alevsiz yangın zararlarını karşılar.

? Makine Montaj sigortası poliçesi vade bitiminden önce iptal edilebilir mi?

Sigorta ettiren fesih hakkını istediği zaman kullanabilir, fesih posta veya notere verildiği tarihten 15 gün sonra öğleyin saat 12:00’de geçerli olur.

? Makine kırılması sigortasında sigorta bedeli nasıl belirlenir?

Makine kırılmasına konu edilen kıymetlerin sigorta değeri bu makine ve tesisatın (var ise vergi, gümrük, nakliye, montaj masrafları dahil) yeniye ikame bedeline eşit olarak belirlenir.. Ancak hasar durumunda ödenecek tazminat poliçede belirtilen sigorta bedelini aşamaz.

? Makine kırılması sigortası, hırsızın makinelere vereceği hasarı da karşılar mı?

Hırsızlık ve hırsızlığa teşebbüs teminat dışıdır.

? Garanti kapsamındaki makine ya da cihazlara teminat alınması gerekir mi?

Kullanıcı hatalarından ya da yangın, hırsızlık, doğal afetler gibi risklerin sebep olacağı zararlar garanti kapsamında olmayacağı için garanti kapsamındaki cihaz ve makineler için de teminat alınması gerekir.

? İşveren Sorumluluk Sigortası nedir, neleri karşılar?

İşyeriniz dahilinde (çalışanlarınızı sözleşme dahilinde işyeri dışındaki  projelerde görevlendirmeniz de dahil) meydana gelebilecek bir kaza neticesinde çalışanlarınızın sakatlanması veya vefat etmesi durumunda kusurunuz nispetinde maddi-manevi tazminat ödemesi yapan sigorta türüdür. Sigorta şirketleri  genellikle işyeri yangın poliçesi tanzim ederken bu teminatı verebilmektedir.

? Deniz taşıtları teminatı neleri kapsar?

Deniz taşıtlarının (motorlu veya motorsuz) sigortalı değerlere çarpması sonucu doğrudan meydana gelecek hasarları kapsar.

? Gemimi neden sigortalamalıyım?

Gemiler hem deniz hem de karada iken birçok fiziki risk altındadır. Bu risklerden bazıları deniz tehlikeleri, yangın, korsanlık, deprem, infilak, kazanların patlaması, şaftların kırılması, kötü niyetli hareketler, gemi veya botların tamamen çalınması olabilir. Bu ve buna benzer riskler karşısında geminizi sigorta teminatsız bırakmamalısınız.

? Yat sigortasının genel olarak kapsamı nedir?

Denizde karşılaşabileceğin tüm kaza ve tehlikeler (yangın, hırsızlık, fırtına, çatışma, deprem, infilâk, kazanların patlaması gibi) ile Enstitü Yat Klozları ve Tekne Sigortaları Genel Şartları çerçevesinde belirtilen riskler.

? Su kayağı vb. deniz sporları yapanlar da 3. Şahıs Mali Mesuliyet teminatı içinde sigortalanabilir mi?

Deniz sporları yapan kimseler, sorumluluk teminatı istisnaları altında olmakla beraber, sigortacının onayını alarak poliçe kapsamına dahil edilebilmektedir.

? Sigorta şirketlerine gemi sigortası için nasıl ulaşabilirim?

Sigorta şirketlerinin genel müdürlükleri veya bölge müdürlükleri ile irtibata geçebilir ya da tercih edeceğiniz bir sigorta aracısına başvurabilirsiniz.

? Yatımın sigorta bedeli nasıl tespit ediliyor?

Yatını satın aldığın bedel ve/veya beyan ettiğin bedel dikkate alınarak yatının özelliklerine göre rayiç bedeli üzerinden poliçe düzenlenmektedir.

? Gemi sigortası yaptırmam kanuni olarak bir zorunluluk mu? Yaptırmasam herhangi bir ceza ile karşılaşabilir miyim?

Gemi sigortası yaptırmanız kanuni bir zorunluluk değildir. Herhangi bir cezai yaptırımı yoktur.Ancak sigorta yaptırmadığınız durumda tekneniz birçok risk altında korumasız durumda kalacaktır.

? Yat sigortası poliçem tek üzerindeki her şeyi kapsıyormu?

Gövde, karina ve yat ile alınıp satılması mutad olan, yatın ayrılmaz parçalarını oluşturan teçhizatlar poliçe kapsamındadır.

? Yat sigortasının primleri nelere bakılarak belirleniyor?

Sigorta poliçe primleri; yatının yaşı, yapım tarzı, modeli, sürati ve kullanım amacı gibi özellikleri değerlendirilerek belirlenmektir.